úterý 5. dubna 2016

Co přivedlo Tamaru Morozovou k paleo stravě?

Tentokrát přináším rozhovor s Tamarou Morozovou, operní zpěvačkou, která se stravuje pomocí palea. Co ji k tomu přivedlo, jaký byl přechod na tuto stravu a co si myslí o konkurenčním raw-food veganství? To a více se dočtete v odpovědích, které mi poskytla.

Jak dlouho se stravuješ paleo stravou?
Už to bude skoro rok, začala jsem někdy na jaře, takže to bude asi 10 měsíců.

A vybavíš si, kdy ses o paleo stravě poprvé dozvěděla?
Je to zhruba rok a půl zpátky, když jsem se začala zajímat o různé alternativní výživové směry. Začalo to celé tím, že teď je velmi časté, že lidé přecházejí na bezlepkovou dietu. Přes informace o tom, jak fungovat bez lepku, bez bílé mouky jsem se dostala k informacím přímo k paleu jako výživovému směru.

Vzpomeneš si, odkud ses tehdy o paleu dozvěděla?
Určitě z internetu, informace vyhledávám hlavně přes internet. Dnes funguje mnoho blogů, které vedou jak výživový poradci, tak lidé, kteří se stravují tímto směrem, odkazují na různé studie. Donedávna jen v anglickém jazyce, ale teď už i se rozvíjejí i české a slovenské blogy.

Co tě přesvědčilo o tom, že tato strava bude to pravé pro tebe?
Moje vlastní zkušenost, protože když jsem začala sama se sebou experimentovat, první krok bylo vyřazení bílé mouky, potažmo celkově surovin, které obsahují lepek. Tak jsem zjistila, že mi to velmi vyhovuje a postupně jsem se propracovávala k tomu, že celý ten koncept základní stravy, dalo by se říct clean food – čisté stravy, mi velmi vyhovuje. Těch hlavních zásad je několik, nevím, jestli je teď na míst trochu říct, co to paleo je…?

Já budu popisovat v té práci, co je paleo, takže jak chceš - klidně můžeš říct to, co je pro tebe nejdůležitější.
Určitě, protože ono je trošku jiné mediální vnímání paleo, jak se o tom vyjadřují z pohledu toho, že je to teď módní dieta, kterou drží nějaké osobnosti a tak. Prostě je něco jiného zařadit paleo vedle diet, které jsou primárně určené k tomu, že něco shodíš a potom skončíš, a je jiné pokud to bereš jako životní styl. Média mají velkou tendenci zevšeobecňovat a vypíchnout si jen něco, co je zaujme, takže mediální obraz člověka, který žije paleo, je takový, že se skoro nemyje, nefunguje v normálním světě a jí syrové maso – i když s tím to už není naštěstí tak hrozné. Ale setkala jsem se i s takovými věcmi. Že žije jako pračlověk a odmítá civilizaci – tak to není. Ty základní znaky jsou o tom, že se snažíme jíst nezpracované potraviny, jak byly vypěstované, nebo jak jsou z porážky, žádné polotovary, s tím, že se snažíme dbát na původ potravin, jak byly vypěstované, zvlášť pokud jsou živočišného původu. Co se týče vajíček, preferujeme domácí vajíčka, nebo pak domácí maso. Schválně se vyhýbám označení „BIO“, protože to dnes nemusí tolik znamenat. Spíš se jedná o komunitu, která si cíleně hledá malé odběratele, např. na vajíčka nebo na máslo. S masem je to samozřejmě komplikované v dnešní době. Není tak snadné si najít jednoho vesničana, který ti připraví jedno prasátko – navíc jedno prasátko je málo. Takže se snažíme být co nejpřívětivější k přírodě, ovoce a zeleninu preferujeme lokální a sezónní. Celý ten koncept je o tom, že pravěcí lovci a sběrači neměli přístup k obilí a k tomu, aby z obilí vyráběli mouku a i co se týče luštěnin, ani ty neptaří mezi stravu, kterou bychom tolerovali. Ještě musím dodat, že jsou dvě základní odnože, paleo jako takové a potom primal. Paleo cíleně nevyužívá ani mléčné výrobky, protože se počítá s tím, že zemědělci ještě nechovali skot a primal je výživový směr, který přijímá i konzumaci klasického másla, mléka a sýrů. Takže já jsem paleo primal. Teda s jedním ústupkem, který se některým pravověrným paleo lidem nebude moc líbit – ti nejstriktnější paleo nepijí vůbec žádný alkohol.

Jasně… I když to už jsme znali dost dávno ne, zkvašené ovoce?
Taky si myslím, že jsme ho znali dost dávno, v každém případě, někteří lidé, kteří tímto způsobem žijí, vidí radost v tom, že si představují, jak asi ten pračlověk skutečně žil a k čemu mohl a nemohl mít přístup. Myslím, že v dnešním světě to úplně tak není, je to spíš o tom, najít si, co tobě a tvému tělu vyhovuje, co ti dává nejvíc energie. Je pravda, že zbytečné přídavné látky a různé chemikálie a stabilizátory a věci, které se přidávají do potravin, aby měly určitou trvanlivost a chuť a tak podobně, tak hodně unavují a tím, že člověk vypustí tyto látky ze svého života – skoro úplně, nedá se tomu stoprocentně vyhnout – tak je velmi příjemné, že člověk má podstatně více energie a velmi dobře se cítí. Velmi dobře mu funguje tělo, všechno se mu pročistí a tak dále.

Kdybych teď mohla na chvilku odbočit – ty jsi zmínila, že média trochu zkreslují obraz člověka, co se stravuje pomocí palea, a já jsem si vybavila, že v dotaznících, které mám k práci, mi valná většina respondentů uvádí, když se ptám na to, jakým médiím důvěřují, tak skoro žádným. Občas knize, a když už teda internetu, napíšou mi, že si třídí informace. Jakému médiu ty důvěřuješ?
Ono to celé vychází z několika knih těch propagátorů, což jsou američtí výživoví poradci a lékaři. Vychází to především z knihy Marka Sissona Primal Blueprint – primární obtisk – a potom Jídlo na prvním místě od manželů Hartwigových. To jsou dvě knihy, které většina těch, co se rozhodnou pro paleo, nebo o něm uvažují, bere jako základní materiál, který popisuje, co paleo je, a proč je dobré. Mimochodem ty knihy jsou velmi zajímavé i v tom, že popisují, jak to funguje biochemicky v lidském těle. Je to hodně zaměřené třeba na hormony, jakým způsobem tělo metabolizuje živiny, co se vlastně s tělem děje a proč je vhodné jíst tímto způsobem. Člověk to lépe pochopí. Myslím si, že naprostá většina vychází z těchto knih a potom se sdružujeme v internetové komunitě. Velmi tomu pomáhá Facebook a několik blogů, které tu fungují – teď se bavím o českém prostředí – kde sdílíme nejen recepty, ale i zkušenosti, samozřejmě jakým způsobem se nám funguje, i když něco nefunguje dobře, i o tom se bavíme.
Je celkem pochopitelné, že lidé v tvém dotazníku reagují podrážděně na to, kterým médiím důvěřují, protože ten mediální obraz…pořád se jedná o alternativu, pokud je něco alternativní, ten hlavní proud má tendenci se vůči tomu vymezovat. Neustále vznikají na těch hlavních serverech velmi neodborné články, které se vymezují vůči tomu, jakým způsobem jíme. Velmi často se můžeme dočíst v mainstreamových médiích, že jíme nebezpečně, že to je velmi nezdravé, přičemž pokud se na něčem lidé, kteří žijí tímto způsobem, shodují, tak na tom, že se cítí neporovnatelně zdravěji, než kdy předtím. Naprostá většina lidí se k tomu dostala tak, že cítila, že potřebují například shodit pár kilogramů, nabrat nějaké svaly, nebo se očistit, to jsou ty základní cesty k paleu, ale po nějaké době zjistili, že tohle není něco, co se dodržuje chvilku a potom se od toho odejde, ale že to je způsob života, který jim naprosto vyhovuje, který funguje tak, jak má a člověku dodá všechno potřebné.

Existuje nějaká osobnost, která na tebe měla vliv při změně stravy na paleo?
Určitě, jak jsem už zmínila ty dvě knihy – jejich autoři žijí a jsou ve výborné kondici jak fyzické, tak zdravotní. Mark Sisson je nádherný chlap, to se nedá vyvrátit (smích). Jinak jsou i další osobnosti, které se tímto směrem sravují. Přiznám se, že já se moc neorientuji v této scéně, takže nějaké celebrity a tak, jestli se stravují nebo nestravují paleem, to opravdu nevím.

Takže asi nemáš nějakého konkrétního idola?
Ani ne, musím teda říct, že mě velmi zaujal jeden slovenský lékař, jmenuje se Michal Piják, který preferuje personifikovanou výživu, která je prakticky vystavěná na principech paleo. S tím, že každý člověk má svůj vlastní metabolismus. Všichni jsme jedineční, každý máme svůj jedinečný obtisk prstu, každý máme svou osobnost, tak to samé platí i u přístupu ve výživě. Každý se poskládá trošičku jinak, každému vyhovuje jiný poměr živin (těch základních – tuky, sacharidy, bílkoviny) a způsob stravy a na paleu se s tímto dá velmi dobře experimentovat a zjistit, co ti vyhovuje nejlépe. Dalo by se tedy říct, že tento lékař, tento propagátor, Michal Piják, je velmi zajímavá osobnost.

Ty už jsi v podstatě na následující otázku odpověděla, ale přece – nějaký zdroj nebo médium, z kterého čerpáš nejvíce informací o tvé stravě, to budou asi ty dvě knihy…
Určitě i internet a ta už dost rozrostlá síť jednotlivých blogů a i ta naše internetová komunita.

A v jakém jazyce si vyhledáváš materiály o paleu?
Už jich je dostatek i v českém jazyce, pokud si chce člověk něco ověřit, tak zabrouzdá do angličtiny. Přeci jen v angličtině vycházejí ty informace prvotně, takže jakýkoliv překlad pak může být zkreslený, takže pokud se někdo na něco odvolává a nejsi si tím třeba úplně jistá, vždy zabrousíš do angličtiny. Takže angličtina, ale už to není až tak nutné, v češtině je těch informací dostatek a ve slovenštině taky.

Co se týče konkrétně tvých oblíbených stránek/webů/časopisů/programů, tak to bude teda ta vaše komunita na Facebooku, blogy…
Určitě, Paleo snadno, to je na blogspotu, ona (blog založila paní Lucie Grusová, která mj. vede paleo kuchařské kurzy, pozn. autorky) se zaměřuje na ozdravný program, který souvisí s paleo, Whole 30 – třicetidenní výživový restart, který teda nemám za sebou. Jedná se o ještě větší vypuštění veškerých alergenů ze stravy. Zůstává opravdu zelenina, vejce, maso a ovoce. Vypouštíš veškeré přílohy, mouku, luštěniny, alkohol a tak dále a po těchto třiceti dnech se postupně začleňují určité skupiny potravin zpátky do jídelníčku. Tam se zjišťuje, jaká je reakce těla – zda ti dělají dobře nebo ne. To je způsob, na který pak mnoho lidí navazuje právě paleo stravou. Tento web je tedy o receptech jenom ze surovin na Whole 30. Jinak pak Paleo.sk, to jsou stránky, které vede právě doktor Michal Piják, jsou výborné.

Na závěr se tě zeptám na tvůj názor na jiný výživový trend. Znáš raw-food veganství?
Ano znám tento směr. Co se týče surové stravy, dalo by se v ní najít mnoho vztyčných bodů v tom, jak se stravujeme my, protože samozřejmě základ naší stravy je postavený na zelenině a na zdravých tucích. To se nemění ani v jednom ani v druhém případě. Každopádně si myslím, že se jedná o výživový směr, který nedodává tělu veškeré potřebné látky. Některé aminokyseliny jsou opravdu získatelné jenom ze živočišné stravy. Takže může být, ale nic pro mě.

 (Zdroj: https://www.facebook.com/tamara.morozova)

Žádné komentáře:

Okomentovat