Jak dlouho už jsi raw-food veganka?
Řekněmě přibližně čtyři roky.
Před čtyřmi lety jsem se začala o raw-food veganství zajímat.
Takže tehdy ses také poprvé o raw-food veganství
dozvěděla?
Ano, od té doby jsem na to
postupně přešla, bylo to v létě 2011, kdy jsem se začala zajímat o
raw.food veganství a přibližn ě půl roku mi trvalo, než jsem se
z vegetariánství přes veganství dopracovala k raw-food veganství. A
od té doby to tak pokračovalo, „up and down“ samozřejmě, ale snažím se udržet
100 % veganství a v co nejvyšší míře surovou stravu.
Vzpomeneš si, odkud ses tehdy dozvěděla o raw-food?
Myslím, že první impuls byla
moje matka, protože ona se o to zajímala. Je lékařkou, četla různé články a
rozhodla se, že toto by mi asi pomohlo, co se týče mých zdravotních problémů.
Měla jsem žaludeční zdravotní problémy a chtěla jsem to řešit jiným způsobem,
než léky, což mi nakonec dost pomohlo. Takže dnes už neberu žádné léky na
pankreas, tedy chronickou pankreatitidu.
A jaký argument, nebo co konkrétně (viditelné
výsledky) tě přesvědčilo o tom, že tato strava bude pro tebe to pravé?
Ze začátku mě to nějak zvlášť
nepřesvědčilo, přišlo mi to spíš zbytečné, najednou jsem nemohla nic vařit, to
je otravné, ale postupně jsem o tom začala sama číst. Četla jsem vědecké
články, ze kterých jsem pochopila, že to má svůj smysl, četla jsem mnoho
příběhů, kde lidé vyprávějí o tom, jak jim ta strava změnila život a jak se
cítí lépe ve svém těle a čím déle jsem to sama praktikovala, tím více jsem
viděla sama na sobě výsledky. Co mě asi nejvíce motivovalo, byla energie,
kterou jsem cítila, to, že jsem začala sportovat i přesto, že jsem předtím
nikdy nebyla sportovně zaměřená, naopak jsem byla stále unavená. Neuměla jsem
si ani představit, že bych uběhla nějakých 15 minut v porovnání
s hodinou běhu, kterou zvládám teď. Cítila jsem příval energie tím, že
tělo se zbavilo toxinů z nezdravé stravy a získala jsem živiny ze zdravé
stravy, pocítila jsem změnu. Cítila jsem, že moje osobnost se mění, stala se ze
mě mnohem aktivnější osoba nejen fyzicky, ale i psychicky. Cítila jsem, že je
jednodušší se učit, vzdělávat se, zlepšovat se v různých dovednostech.
Existuje nějaká osobnost, která na tebe měla vliv při
změně na raw-food?
Myslím, že nejvíc jsem
obdivovala a stále obdivuji Kristinu Carillo-Bucaram, nebo také FullyRaw
Kristina. Ona mě nejvíce motivuje tím, že je skutečně 100% raw veganka, žije
aktivně, má hodně followerů, mnoho lidí jí obdivuje, protože celý ten životní
styl ukazuje v nejlepším světle. Tak, že člověk si opravdu může tu stravu
užívat, že to není o omezování, ale právě naopak.
Takže by se dalo říci, že je tvým idolem ve
stravování?
Ano, určitě, i když není fitnesska,
ale co se týče zdravého stravování, tak mě velmi motivuje, když vidím její
videa nebo příspěvky
Teď se přesuneme více k médiím. Když si máš
vybavit zdroj/médium, ze kterého čerpáš nejvíce informací o raw-food, co by to
bylo?
Internet a knihy.
V jakém jazyku tyto materiály vyhledáváš?
Většinou v angličtině.
Když chci vidět, jak to vypadá ve Švédsku, anebo v Čechách a na Slovensku,
tak hledám články v češtině, slovenštině a švédštině, ale pokud chci vidět, jak
to je celkově ve světě, tak si myslím, že nejvíc se lidé dozvědí
v anglických článcích. Myslím si, že Češi, Slováci nebo Švédi, pokud
nemluví anglicky, se o určitých věcech nedozvědí. Například velmi důležitá
kniha, která je pro mě osobně velmi důležitá v tom, jak jsem se
vypracovala ve stravě, The Eighty Ten Ten Diet od doktora Douglase Grahama, je
jenom v angličtině, alespoň se mi zdá, že není přeložená do češtiny ani
slovenštiny. Určitě aspoň nebyla v čase, kdy jsem jí já četla. Moje máma
ji třeba nečetla a já mám pocit, že jí tyto informace chybějí.
Kromě této knihy, jaké máš ještě jiné konkrétní
nejoblíbenější stránky, weby, časopisy, programy, které sleduješ ohledně
stravy?
Tak tu FullyRaw Kristinu,
myslí, že i Vitaruán.cz má své dobré informace, samozřejmě vynikající je
skupina Raw-Food CZ/SK na Facebooku, kde je obrovské množství lidí a proudí tam
obrovské množství informací, i když je to zahlcené i nepřejícími lidmi a tak
dále, ale tam jsem od začátku získala mnoho informací a odtud mě i mnoho lidí
zná. Dále ta kniha, kterou jsem zmínila, anebo kniha od Victorie Boutenko 12
kroků k syrové stravě, to je velmi dobrá kniha pro začátečníky. Eating
animals je ještě dobrá kniha pro lidi, kteří mají zájem o pochopení
vegetariánství z etického hlediska.
Ty sama máš v česko-slovenské raw-food komunitě
známé jméno, máš i klienty, kterým poskytuješ výživové poradenství. Můžeš mi
říct, jakých cílů chtějí tvé klientky a tví klienti obyčejně dosáhnout díky tvé
pomoci?
Zhubnout. To opravdu chce
velké množství lidí, chtějí zhubnout, což jde ruku v ruce s tím, že
se chtějí cítit dobře ve svém těle. Často lidé ani nemají nadváhu, jsou spíše
celí opuchlí, mají zavodněné tělo extra vodou. Pokud máš tuto stravu správně
navrhnutou, tak ti může pomoct i pročistit tělo. Člověk se pak cítí lépe. Takže
samozřejmě – zhubnout, cíti se lépe a řešit zdravotní problémy. Mnoho lidí
slyší o tom, že raw-strava léčí zdravotní problémy, takže jsem například měla
klientku, která měla leukémii, měla jsem klienty s cukrovkou atd. Obracejí
se na tento způsob stravy s tím, aby řešili zdravotní problémy.
Na závěr se tě zeptám na názor na jiný výživový trend
– co si myslíš o paleo stravě?
Myslím si, že paleo strava je trochu nepromyšlený trend a myslím, že má
velmi podobné výsledky jako ketodieta, která fungovala tak, že možná jsi trochu
zhubla, i když pravděpodobně s jojo efektem, ale způsobila zdravotní
problémy. Myslím si, že i paleo strava má mnoho mínusů, co se týče zdraví.
Obsahuje příliš mnoho živočišných produktů, myslím si, že každý slyšel před
několika týdny o tom, že WHO, World Health Organization, vyhlásili, že
konzumace masových výrobků má stejný efekt na vznik rakoviny jako například
kouření. Toto je mimochodem další informace, u které cítím, že jí získávám
z amerických kurzů (vzdělávací
online kurzy o výživě, které jsou zakončeny certifikátem, pozn. autorky),
než z česko-slovenských dostupných informací, protože o tom se
v Čechách a na Slovensku málo mluví, že například červené maso zvyšuje
riziko rakoviny a srdečních onemocnění až o 40 %. Paleo strava toto absolutně
neřeší, že červené maso a masové výrobky jsou velmi nebezpečné pro telo. Co je
dobré na paleo stravě je, že se nejí zpracované, rafinované potraviny. Nejíš
tam nějaké hlouposti, sladkosti, éčka atd. Jíš čisté potraviny, to je fajn.
Myslím si, že paleo ani nějak neprorazí, nemá ani takovou historii jako
raw-food. Myslím si, že nevydrží moc dlouho, že je to jen trend. A asi nikdo ti
neřekne, že paleo vyléčilo rakovinu.
(Zdroj: https://www.facebook.com/kristina.ladecka/?fref=ts)
Žádné komentáře:
Okomentovat